Hur tacklar man olydiga hundar?

 

Ibland kan man ta en promenad med sin hund och varje gång man stöter på andra hundar eller ankor eller joggare, blir hundens uppmärksamhet riktad just mot dem. På andra sidan parken ser man en annan hund gå fot jämte sin ägare och fullständigt ignorerar sin omgivning om den inte har tillåtelse till det. Dessutom går den lös! Själv tittar man med avundsam blick efter “paret” och önskar att ens egen hund kunde vara lika tränad och återhållsam, men ganska snart väcks man ur sin dagdröm av att hundrackarn rycker och sliter i kopplet så att man far hit och dit som en vante. Vad göra när ens hund har blivit en obstinat tonåring?

Skaffa kunskap om hundars beteende

Det största felet en hundägare gör är att inte inse att hunden är en hund, först och främst. Hur ofta ser man inte folk som pratar med sina hundar som om de vore människor, för att sedan bli arga om hunden inte lyder?

Man ska veta att även hundar kommer i trotsåldern och den viktigaste tiden för att öva upp en bra relation mellan ägare och hund är i valpstadiet. Gå därför valpkurser med den och öva inte bara upp kommandon utan bygg upp ett samspel mellan er och få hunden att se att det är roligast vid din sida och att det inte lönar sig att springa efter grannens labrador eller jaga ankor nere vid ån.

Ofta gör man rätt i att gå tillbaka till valpkursens dagar och göra det roligt för både ägaren och hunden att vistas tillsammans. Beröm och godis är A och O vid träning, istället för att rycka i kopplet och skrika anskrämliga ord till hunden. Det gör den bara ännu mer omotiverad. En hund tycker inte om att få skäll och vet den att den får det hela tiden, vill den sticka iväg ännu oftare och vara så långt från sin ägare som möjligt. Det gäller alltså att vara mycket diplomatisk och fokusera på vad man vill uppnå med hunden och inte centrera runt det som är dåligt. Om en övning inte fungerar så sluta med den eller gör den på ett annorlunda sätt. Det är aldrig en hunds fel om saker och ting inte fungerar. Ägaren som ska vara hundens ledare, bär alltid ansvaret.

Därför måste man vara insatt i hundars beteenden och ha en stor dos tålamod med dem.