Hundars sömn

Hundar har ett betydligt större sömnbehov än människor. Medan en vuxen människa klarar sig med mellan 7 och 9 timmars sömn per dygn, behöver en vuxen hund ungefär det dubbla: mellan 12 och 18 timmars sömn per dygn. Det är viktigt att man är medveten om detta som hundägare, så att man kan ge sin hund förutsättningarna för att få den sömn de behöver varje dag. Hundar drabbas nämligen precis som människor av negativa hälsoeffekter om de lider av sömnbrist. För hundar inkluderar dessa negativa effekter bland annat ökad känslighet för smärta och höga ljud, irritation och aggressivitet, försämrad koncentration samt nedsatt immunförsvar.

Det kanske viktigaste man kan göra för att bidra till att ens hund sover bra är att inte störa den när den väl sover. Hundägare älskar så klart sina fyrfota familjemedlemmar mycket och tycker att det är söta, varför det kan vara frestande att gå fram och klappa och gulla med hunden även när de ligger och vilar i sin korg eller i soffan. Man bör dock låta bli, och istället gulla extra mycket när hunden är vaken och aktiv. Har man barn är det särskilt viktigt att förklara när hunden måste lämnas ifred, eftersom det kan vara ännu svårare för små barn att hålla sig borta från en gullig hund.

En fråga som debatteras flitigt bland hundägare gällande hundars sömn är huruvida man ska låta hunden sova i sängen eller inte. Det finns egentligen inget rätt eller fel i denna fråga, då det i slutänden handlar om vad hund och hundägare själva trivs bäst med. Om man känner sig osäker kan man dock överväga de argument som de båda ”sidorna” i debatten framför. De som är för att låta hunden sova i sängen brukar helt enkelt säga att det är mysigt, och att de sover bättre med hunden bredvid sig. De allra flesta hundar vill ju också vara så nära sin husse och/eller matte som möjligt. Egentligen behövs det inte så många fler argument för än detta. De som argumenterar mot att låta hunden sova i sängen brukar dock peka på en av nackdelarna med att dela sin säng med en hund, nämligen att sängen blir smutsig betydligt snabbare. Hundar drar med sig grus och fäller hundhår, och man kommer därför oundvikligen att behöva byta lakan oftare om man sover med hunden i sängen. En annan nackdel, i alla fall för de som är lättväckta, är att det kan störa sömnen snarare än förbättra den att ha en fyrbent varelse i sängen som springer i sömnen och kan skälla när den drömmer. Om så är fallet gör man kanske bäst i att låta hunden sova i en korg bredvid sängen istället, om man ändå vill ha hunden nära. Annars måste man se till att man har en säng som är tillräckligt stor för att kunna husera både människa och hund. På Furniturebox.se kan du till exempel hitta en kontinentalsäng, en sängmodell som är väl tilltagen i proportionerna. Då kan du vara säker på att både du och din hund kommer att få en god natts sömn, även om du är lättväckt.