Vandra med din hund

De flesta av oss vet hur viktigt det är att röra på sig, och en av många fördelar med att ha hund är att man måste ge sig ut på promenader även de dagar man kanske inte känner sig upplagd för det. Men om du har hund och gillar natur och vandring, så varför inte göra hundpromenaden till lite mer av en upplevelse? Att vandra med din hund, oavsett om det är i närheten av hemmet eller på resande fot, kan vara en fantastisk upplevelse för både dig och din fyrfotade följeslagare. Med största sannolikhet kan du inte byta ut varenda hundpromenad mot en lång vandringsupplevelse, men kanske kan det bli av då och då, när du väl du provat på det.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder

Säkerställ att både du och hunden har kläder för vädret ni ska bege er ut i, och säkra upp för eventuellt regn då det aldrig kan uteslutas. Oavsett var du vandrar är det otroligt viktigt med rätt fotbeklädnad, så se till att införskaffa ett par slitstarka vandringskängor som tål hårt väder och tuffa terränger. Vill du ha skor anpassade efter årstid så finns även det att tillgå, om du vet med dig att du endast vill vandra under exempelvis hösten. Även hunden kan behöva speciella hundskor om ni avser gå långt.

Vandring i hemmatrakten eller på resande fot?

Det finns hur många vackra vandringsleder som helst i vårt land, men känner du att du vill se mer av världen så går det utmärkt att resa med din hund, du kan resa med bil, tåg och flyg som accepterar djur. Det krävs ofta att du bokar i god tid då djurplatserna i kabin eller lastutrymme kan vara begränsade, och du får även vara beredd på att hundens biljett kanske till och med blir dyrare än din egen. Kom även ihåg att hunden kan behöva besöka veterinär för att få vaccin och olika handlingar såsom pass, innan du ger dig iväg till andra länder.

Praktiska tips inför vandring med hund

Tänk på att alla hundar har olika fysiska och mentala förutsättningar, och se till att du inte pushar din hund för hårt. Även om målet är att ni ska bege er ut på långa vandringar i och utanför landets gränser, så börja med mindre vandringar för att se hur just din hund trivs och hanterar situationen. Utöver det givna som mat och vatten, ska du även packa med dig ett första hjälpen-kit som är anpassat till både människa och hund. Läs på om vanliga risker såsom värmeslag eller insektsbett och lär dig hur du ska lösa problemen ordentligt.

Detta är enbart några uppslag och råd inför en vandring som kan glädja både dig och din hund. Förbered dig väl och läs på om nödvändigheter, så får du ha en trevlig tur!