Så bygger du en bra hundkoja

Idag skaffar allt fler familjer hund. Många av dessa vill att hunden ska kunna vara ute så mycket som möjligt. Om man vill att hunden ska vara ute när det regnar, snöar eller om solen ligger på i trädgården eller hundgården måste man se till att hunden har någonstans där den kan söka skydd från väder och vind. Allra bäst är det om hunden har en egen koja där den kan krypa in och känna sig helt trygg. En koja till hunden kan också vara bra att ha och använda inomhus. Då har hunden ett ställe att gå undan på och där vet den att den alltid får vara ifred. Det finns kojor att köpa men kan precis lika gärna bygga en själv med enkla medel. I denna text tar vi upp olika saker som kan vara bra att veta när det är dags att bygga en hundkoja till hunden.

Att bygga en hundkoja

Det första man måste göra innan man börjar bygga sin hundkoja är att planera den. Man måste räkna ut hur stor kojan ska vara, samt hur stor den kan vara för den placering man valt för den. Hos Jordbruksverket finns det en lista med hur stor hundens koja måste vara. För att få fram kojans längd mäter man hunden från dess nostipp till svansfästet. Detta mått ska multipliceras med metermåttet 1,1. För att få fram kojans höjd ska mankhöjden multipliceras med 1,2. Dessa är dock de minsta tillåtna måtten, och hunden tar ingen skada av extra utrymme i kojan. När man vet hur stor kojan måste vare kan man planera hur mycket byggmaterial som går åt. Man behöver fundera lite kring vilket material man väljer och det gäller särskilt taket. Om man väljer ett tak i plåt kommer det att låta mycket inne i kojan om regn eller hagel träffar den. Dessutom isolerar plåt inte så bra. Det är därför bra om man väljer trä eller papp som tak. När det gäller resterande del av hundens koja bör man välja material som håller insidan torr och var. Det finns flera inomhusvarianter av kojor och då är materialvalet inte lika viktigt.

Att placera hundkojan

När det är dags att bygga hundgården måste man planera var man vill att den ska stå. Om kojan ska st ute måste den stå på en plats där solen inte kan lysa in genom luckan eller öppningen . Hunden ska kunna söka skydd från solen inne i kojan. En sak att tänka på är dock att kojan ska placeras så att hunden kan se ut på tomten när den ligger i koja. Om man inte gör det kan hunden känna sig otrygg i kojan och då vägrar gå in i den. Det är också bra att tänka över placeringen inomhus, även om den inte är riktigt lika viktig. När kojans placering är valt är det dags att skaffa byggmaterial. Det kan vara bra att beställa materialet online via till exempel Skånska byggvaror. Då får man byggvarorna till ett bra pris, oftast bättre än i fysisk bygghandel, och dessutom blir de levererade enda hem.