Att lära sig hundens kroppsspråk

 

Hundar har med tiden och avel utvecklat en i särklass bra förmåga att tolka människans språk, både kroppsligt och ordagrant. Däremot kan det vara lite si och så när det gäller det motsatta. Dock är det viktigt att lära sig tolka hundens signaler på rätt sätt, eftersom den inte kan prata.

Hundar och människor delar i grund och botten samma känslor

Hundar och människor delar grundläggande känslor som glädje, rädsla, sorg och frustration, men de kan inte ta fasta på saker som skam och förakt.

De grundläggande känslorna är basen till en god relation mellan både hundar och mellan hund och människa och det är viktigt att inlärningen sköts ordentligt från början. Hundar har ett mycket bra minne och att ställa saker tillrätta senare i livet kräver mycket träning och tålamod.

Beröm och smekningar ger förutsättningar för goda kontakter och ger hunden lust att utforska kamratskap med andra, precis som rädsla ger ett behov av säkerhet och trygghet och kan göra hunden skygg i vissa situationer eller mot vissa människor.

Tolka glädje

Glada hundar har nästan alltid en viftande svans. I övrigt ser den mycket avslappnad ut och flämtar gärna lite lätt med tungan hängandes vid sidan. En glad hund är enkel att tolka.

Tolka oro och rädsla

En orolig hund har ofta ett spänt ansiktsuttryck med rynkor i pannan och kisande ögon och bakåtvända öron. Kroppshållningen är generellt stilla men svansen kan vifta lite försynt, vilket kan misstolkas som glädje. En hund som gäspar mycket trots att den inte är trött är också ett tecken på oro.

En rädd hund kan gå ännu längre och visa underkastelse genom att lägga sig ned eller på rygg. Ibland har den svansen mellan benen vilket är lätt att tolka.

Frustrerade hundar

En frustrerad hund har väldigt svårt att lyssna på sin ägare och ibland kan den t.o.m. verka deprimerad. Ofta är den stel både i kropp och läppar och öronen står rakt upp. Den kan både skälla eller dra sig undan. Det svåra med frustration är att hunden ibland kan liknas vid en lugn varelse som accepterar läget, men så är alltså inte fallet. Då har det också gått långt och kräver mycket kärlek och uppmuntran för att den ska få tillbaka livsglädjen.

Fokuserade hundar

En hund som fokuserar på något, brukar se ganska uppenbart ut. Den är stilla och uppmärksam på din röst eller på ett föremål. Öronen rör sig fram och tillbaka för att lyssna och blicken är riktad mot objektet. Huvudet är vanligen högt såvida inte blicken riktas mot ett byte i jakt då den sänker skallen. Svansen kan stå rakt ut och ibland kan hunden darra i kroppen.

Arga hundar

En ilsken hund brukar skälla eller morra och se allmänt hotfull ut. Dock brukar en riktigt arg hund morra tystare och göra sig beredd att gå till attack. Nackhåren står upp och i vissa fall visar den också tänderna. Då är det viktigt att vara på vakt och inte stirra den i ögonen och göra utfall.