Kan man lära gamla hundar att sitta?

 

Uttrycket har använts skämtsamt lite varstans och har även använts på människor. Men hur är det egentligen? Kan man lära gamla hundar att sitta, eller fungerar det bara på unghundar?

Jo, det går faktiskt lika bra att lära äldre hundar göra olika tricks, men det kanske tar lite längre tid än vanligt. Man måste således ha lite tålamod och en stark vilja.

Man ser ofta program om pensionärer som sadlar om sitt liv på gamla dar. Visa börjar träna i höga åldrar, medan andra träffar sitt livs kärlek och börjar leva livet först när barnen är utflugna.

Det är alltså aldrig för sent att börja ett nytt liv, varken för människa eller djur för samma sak gäller faktiskt för hundens hjärna. Dessutom är deras minne fenomenalt, även som äldre jycke!

Det som är ännu mer fascinerande är att ju äldre en hund blir, desto mer klarar den av logiskt tänkande.

Svårare att förändra vanor

Däremot är det en aning mer komplicerat att ändra en gammal individs vanor och rutiner och detsamma gäller människans bästa vän. Därför är det bättre med lugnare träningspass när det gäller gamla vovvar, och glöm inte att vara ihärdig när en vana ska ersättas av en ny. Hundar kan vara rätt envisa av sig…