Vilket ansvar har man som hundägare?

 

Det är lätt att skylla på hunden om den gör något rackartyg, men tyvärr anser samhället att det är ägarens plikt att få pli på sin hund, vilket gör att man blir ansvarig för sin hunds beteende.

Bland det första att tänka på är att skaffa sig en bra hundförsäkring som täcker det mesta. Man kan även skaffa ansvarsförsäkring som ingår i hemförsäkringen. Det täcker problem som kan uppkomma om t.ex. din hund biter en annan hund, trots att det var den andre som började. Då är det ändå den bitande hundens ägare som får stå för kalaset.

Att tänka på

För att hunden inte ska bli kvarterets skräck, kan man öva vissa saker.

För det första, se till att hunden är mentalt stimulerad så den inte börjar uppträda som ett uppjagat energiknippe. Understimulerade hundar har dessutom mindre tendens att lyssna.

Märker man att hunden är stressad, kan man med fördel smeka den på bröstet. Det lugnar den. Om det finns någon situation eller plats som triggar igång de negativa sidorna hos hunden, är det bra att öva träningen just på den platsen eller i den situationen och trappa upp övningarna sakta men säkert när hunden börjar lära sig.