Svansens betydelse hos hundar

 

Idag är det förbjudet att kupera hundars svansar. Det är viktigt då hunden kommunicerar mycket med sin svans och utger därmed viktiga signaler. Faktum är att människan vet betydligt mindre om svansen än man trott.

Allt svansviftande är inte positivt

Man har alltid lärt sig att hundar som viftar på svansen är glada och snälla men det kan t.o.m. orsaka problem om man inte känner hunden väl och klappar den ändå.

Nyare studier har visat att hundar som svänger med svansen mer åt vänster, signalerar mer rädsla än glädje. Det kan bero på att centrat för rädsla sitter i vänster hjärnhalva.

Sedan är det naturligtvis inte alltid så enkelt och svansviftandet varierar mycket från ras till ras, trots stark glädje eller ängslan.

Hög svans – högt självförtroende

En hög svansföring tyder på en självsäker hund som gärna visar sin dominans. Det behöver inte betyda att den är aggressiv men det kan göra det och då darrar den ofta.

När man ser en hund som bär ett föremål i munnen är svansen ofta på topp och det betyder att hunden är stolt. Ju lägre svansen är, desto mer undergiven är hunden men svansen kan också vara låg när hunden arbetar.