Tips för hundrädda

 

Tillhör du en av dem som stelnar till så fort en hund kommer gående mot dig? Eller rycker till när du hör ett hundskall? Då är du inte ensam. Att vara hundrädd är vanligare än man tror. Det kan ha att göra med ett obehagligt minne från barndomen, eller kanske man helt enkelt tycker de är opålitliga. Dock är det i stort sett omöjligt att inte träffa på hundar så därför finns det några tips man kan tänka på om man är särskilt hundrädd.

Ta inte ögonkontakt

Hundar är känsliga för ögonkontakt och det härstammar från vargarnas beteende. Undvik således att titta okända hundar i ögonen, speciellt om du är nervös då det kan trigga igång hunden. De känner nämligen av ditt kroppsspråk. Gå heller inte rakt emot den med bestämda steg. Då kan den gå i försvarsställning gentemot sin ägare.

Säg till ägaren

Många hundägare förväntar sig att alla älskar hundar lika mycket som de själva gör och kan inte förstå att man tycker det är obehagligt med en hoppande och dreglande hund. De flesta är dock förstående och om hunden uppträder aggressivt eller gör alltför många glädjeskutt mot dig, så säg till ägaren att du är ängslig.